Rodzaje desek do krojenia
Bardzo duży jest wybór desek do krojenia. Ze standardowych i najbardziej popularnych desek drewnianych korzysta zdecydowana większość osób. Warto dodać, że ceramiczne oraz szklane akcesoria zdobywają coraz więcej fanów.
Zakup deski do krojenia
W tym artykule zostaną wymienione różne rodzaje desek do krojenia, a także ich zalety. Można śmiało powiedzieć, że jednym z najczęstszych wyborów w polskich kuchniach jest drewniana deska. Dla ostrzy noży kuchennych przyjazne są deski tego rodzaju. Gorące przedmioty, takie jak garnki, patelnie oraz kubki również można na takiej desce postawić. Warto mieć na uwadze, że w ten sposób można uniknąć oparzeń blatu kuchennego lub stołu. Należy pamiętać, że właściwości bakteriobójcze posiada naturalne drewno. Siedliskiem bakterii może stać się nieoczyszczona oraz źle używana deska. W zmywarce nie powinno się nigdy myć drewnianych desek. Jest to materiał, który wodę wchłania bardzo obficie. Bez wątpienia jest to jedna z ważniejszych wad drewnianych desek do krojenia. Z reguły z polietylenu wyprodukowane są deski plastikowe. Można je myć w zmywarce, a także są odporne na chemiczne środki do czyszczenia. Ważną zaletą jest fakt, że deski plastikowe nie wchłaniają zapachów. Na ich powierzchni mogą jednak powstawać zarysowania, ponieważ plastikowe deski nie są odporne na uszkodzenia ostrzem noża. W niektóre zarysowania mogą bardzo szybko wnikać bakterie, dlatego lepiej zachować szczególną ostrożność. Właśnie dlatego deski z plastiku należy wymieniać raz na jakiś czas. Dobrym pomysłem jest także zakup kilku desek plastikowych w różnych kolorach. Do każdej grupy produktów można po prostu używać innej deski.
Wybór deski do krojenia
Jedne z najlepszych desek do krojenia to zdecydowanie deski ze szkła. Można je myć w zmywarce, a do tego są odporne na detergenty. Jednocześnie nie wchłaniają zapachów oraz wilgoci. Na zarysowania nożem odporne są deski wyprodukowane ze szkła hartowanego. Należy jednak pamiętać, że bardzo ciężka jest deska ze szkła. Wystarczy chwila nieuwagi, żeby deska spadła z blatu i potłukła się w drobny mak. Z reguły nieco droższe są deski z ceramiki, które są wyraźnie cięższe od akcesoriów wcześniej opisywanych. Warto mieć na uwadze, że ceramika dostępna jest w różnych ciekawych wzorach, więc prezentuje się naprawdę dobrze. Może być też wykorzystana w roli patery dla przekąsek oraz dań. Ceramiczne deski są odporne na detergenty i dobrze znoszą mycie w zmywarce. Nie ulegają zniszczeniu na skutek wody i żadnym odkształceniom. Przygotowywaniu potraw sprzyja także nieprzywierający materiał, z którego wykonana jest deska do krojenia (https://www.gastropuls.pl/deski-do-krojenia).