Sterylizator do noży – niezbędnik każdej restauracji
Trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie współczesnej restauracji bez wielu nowoczesnych urządzeń. W końcu jak można efektywnie przygotowywać potrawy bez zmywarki, lodówki czy też miksera. Co jednak ciekawe, rozwój tego rodzaju sprzętów cały czas trwa i non stop pojawiają się nowe ciekawe propozycje, które mają za zadanie jeszcze bardziej ułatwić wykonywanie pracy. Jednym z takich właśnie sprzętów jest sterylizator do noży. Co to za maszyna, jaki jest jej cel, a przede wszystkim jak się ją powinno wybierać?
Czym jest sterylizator do noży?
Oczywiście na samym początku dowiedzieć się musimy, czym tak właściwie jest taki sterylizator. Jest to urządzenie, które przypomina swoim wyglądem nieco mniejszą zmywarkę do naczyń. W istocie jej działanie również jest bardzo zbliżone, a jej celem jest niezwykle dokładne czyszczenie noży.
Nóż to krytycznie ważny sprzęt w każdej kuchni — służy nam do obierania, krojenia, szatkowania i wykonywania wielu innych czynności, które mają na celu przygotowanie półproduktów do dalszej obórki. Wszystko to jednak sprawia, że noże bardzo często są brudne i pełne bakterii. Żeby je usunąć, możemy oczywiście dokładnie je myć, lecz zajmuje to zbyt wiele czasu. Dlatego też stosuje się sterylizatory do noży, które wszystko wykonują za nas w sposób całkowicie automatyczny.
Jakie są modele sterylizatorów do noży?
Jak można się bez trudu domyślić, w sklepie mamy do wyboru kilka różnych wersji sterylizatorów. Jeśli zależy nam na urządzeniu naprawdę wysokiej jakości, powinniśmy skoncentrować się na wersji wodnej lub UV.
Sterylizator wodny to tak naprawdę bardzo wydajna, niewielkich rozmiarów zmywarka. Komora urządzenia, w której umieszczane są noże, wypełniana jest niezwykle gorącą wodą, której temperatura bliska jest wrzeniu. Dzięki temu możliwe jest usunięcie z powierzchni noży wszystkich zabrudzeń i niebezpiecznych substancji.
Inną ciekawą propozycją jest sterylizator UV. Jak wszyscy doskonale wiemy ze szkoły, światło ultrafioletowe zabija wszelkie organizmy, więc idealnie nadaje się do sterylizacji. We wnętrzu sterylizatora obecne są lampy emitujące takie światło. Model ten jest oczywiście nieco droższy w zakupie, lecz jednocześnie jest o wiele tańszy w eksploatacji — nie zużywa wody, co oczywiście pozwala zmniejszyć nieco rachunki.
W jaki sposób wybrać wysokiej jakości urządzenie?
Jeśli chcemy mieć w restauracji doskonałej jakości sterylizator, nie możemy dokonywać wyboru jedynie na podstawie zasady działania i sposobu usuwania zabrudzenia z noży. Koniecznie trzeba wziąć pod uwagę także inne cechy.
Rzecz jasna bardzo ważne jest to, jakiej wielkości ma być to urządzenie. Im będzie ono większe, tym więcej noży będzie można za jednym razem do niego włożyć. Z drugiej strony rzadko obecnie można w przeciętnej kuchni restauracyjnej znaleźć wiele wolnej przestrzeni, którą można by zagospodarować na kolejny sprzęt. Z tego też powodu wielu restauratorów mimo wszystko decyduje się na nieco mniejsze sterylizatory. Pozwala to zachować balas między efektywnością pracy, a jednocześnie znaleźć miejsce na ustawienia takiego sprzętu.