Umiar to podstawa

Kluski śląskie to danie, jak sama nazwa wskazuje, tradycyjne dla południowo-zachodniej części Polski. Wiele osób nie wyobraża sobie funkcjonowania albo chociażby odświętnego obiadu bez klusek śląskich, inni jeszcze nawet nie znają ich smaku, bo niestety coraz częściej wpadają w zachwyt nad daniami zrobionymi z owoców morza albo egzotycznych owoców, jakie siłą rzeczy nie mogą być świeże. Warto więc, choć na chwilę zarzucić modę na zgłębianie tajników kuchni odległych zakątków świata, skupić się na regionalnych potrawach i poznać prostą w przyrządzeniu, ale bardzo smaczną, propozycję, jaką są właśnie kluski śląskie – sprawdź też MniamMniam i ich przepis.

Cechy śląskiej kuchni

Kuchnia śląska jest bardzo charakterystyczna w smaku, miała ona niemały wpływ na rozwój kuchni w całym naszym kraju, a nawet jak wskazują niektóre źródła, również na kuchnię innych, sąsiednich krajów.

To właśnie z tej kuchni pochodzi receptura przyrządzania tak lubianego u nas żurku, zrazów wieprzowych czy czerwonej kapusty. I wbrew wielu powszechnie panującym opiniom, spożywając śląskie jedzenie, wcale nie musimy przybierać na wadze. Tu jaki i w przypadku zupełnie innych dań, nie tylko kuchni polskiej, powinniśmy wyłącznie kierować się zdrowym rozsądkiem, a także zachować umiar, zwłaszcza jeżeli chodzi o wielkość spożywanych porcji i częstotliwość jedzenia. Pamiętajmy, że nawet pochłanianie dużych ilości owoców, także może wpłynąć niekorzystnie na naszą sylwetkę, dlatego ważne jest, aby kierować się zasadą złotego środka i zdrowego rozsądku.

Czy kluski tuczą?

Wiele osób uważa, że kluski to takie danie, które jest wyjątkowo kaloryczne. Jednak kiedy przychodzi do porównania kaloryczności klusek śląskich z innymi często spożywanymi przez nas źródłami skrobi, to same wyniki z takiego zestawienia mogą nas bardzo zadziwić. Dlaczego? Ponieważ okazuje się, że 100 g klusek dostarcza do naszego organizmu około 155 kcal, podczas gdy np. taka sama ilość spożytego w tym czasie makaronu albo nawet ryżu to ponad 350 kcal. Tak więc, w odniesieniu do powyższych informacji, bardzo trudno jest określać kuchnię śląską mianem tej tuczącej.