Kuchnia gastronomiczna gazowa czy elektryczna?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego do trudny biznes, który nie może prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniego wyposażenia. Z pewnością sercem każdego lokalu jest kuchnia gastronomiczna. To, jaki rodzaj kuchni zostanie wybrany będzie miało przemożny wpływ na funkcjonowanie całego lokalu. Jakie są możliwości?

Różnorodne wyposażenie

Współcześnie producenci zaoferować mogą bardzo bogatą ofertę kuchenek gastronomicznych. Poszczególne modele różnią się ze względu na źródło zasilania, sposób montażu, funkcjonalność, koszt eksploatacji oraz ze względu na wiele innych czynników, które mają bezpośredni wpływ na komfort użytkowania.

Szczęśliwie wszystkie spośród dostępnych w sprzedaży kuchni podzielić można na pięć głównych kategorii. Każdy profesjonalny lokal gastronomiczny nabyć może między innymi:

– klasyczną kuchnię elektryczną,
– kuchnię indukcyjną,
– kuchnię ceramiczną,
– kuchnię gazową.

To, na który rodzaj kuchni powinniśmy się zdecydować jest zależne od wielu czynników. Do najważniejszych z nich zaliczyć można wielkość lokalu gastronomicznego, czy też posiadane środki.

Jakie źródło zasilania wybrać

Wszystkie spośród wyżej wymienionych rodzajów kuchenek podzielić można na dwa podstawowe rodzaje. Są to kuchenki zasilane elektrycznie oraz modele zasilane gazem. Które z nich są lepsze?

Najważniejszym atutem kuchenki gazowej jest jej stosunkowo niska cena oraz niewielki koszt eksploatacji. Z drugiej strony, aby móc ją zainstalować w lokalu gastronomicznym ten musi mieć:

– dostęp do gazu,
– odpowiednią wielkość,
– odpowiedni system wentylacji.

Problem ten nie istnieje w przypadku kuchenek elektrycznych. Ponadto tego typu urządzenia są niezwykle funkcjonalne i łatwe w czyszczeniu. Niestety równocześnie są drogie w eksploatacji.