Papryka wędzona czyli nowa przyprawa na polskim rynku
Miłośnicy gotowania i kulinariów uwielbiają mieć dobrze zaopatrzoną spiżarnię. Kupują niezliczone ilości składników, przypraw oraz nowości, często charakterystycznych dla kuchni z innych części świata. Pewna nowość już od jakiegoś czasu jest dostępna w Polsce w coraz większej ilości sklepów. Mowa tu o papryce wędzonej, bardzo ciekawej przyprawie, która nadaje niespotykanego smaku i aromatu daniom mięsnym i warzywnym.
Papryka wędzona
Tak jak wspominano powyżej, papryka wędzona to stosunkowo nowość wśród przypraw dostępnych w polskich sklepach. Jednak jest ona znana już od bardzo dawna, jest popularna na przykład w kuchni bułgarskiej albo węgierskiej. Ta papryka smakuje zupełnie inaczej niż tak popularna w Polsce słodka czy ostra papryka w proszku. Ma intensywny smak, dlatego trzeba stosować ją naprawdę oszczędnie, szczególnie jeżeli dopiero testuje się smak dania z jej dodatkiem. Trzeba uważać by nie przesadzić z ilością papryki wędzonej, jeżeli jednak stosuje się ją umiejętnie, dania nabiorą cudownego aromatu, będzie w nich wyczuwalny delikatny posmak wędzenia.
Do jakich dań pasuje wędzona papryka
Papryka wędzona jako przyprawa (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/papryka/papryka-slodka-wedzona) po pierwsze idealnie pasuje do wszelakich dań mięsnych, szczególnie tych z wieprzowiny. Można stosować ją również do dań z wykorzystaniem wędlin, na przykład takich, w których używa się kiełbasy. Będzie zatem idealna do leczo, albo wszelkich gulaszy czy zup gulaszowych. Poza tym można ją dodawać również do dań typowo wegetariańskich, a nawet wegańskich. Nadaje ona lekko wędzonego aromatu, będzie sosem świetnie komponować się na przykład z świeżą papryką, ziemniakami, boczniakami czy bakłażanem.