Co trzeba wiedzieć o nożach masarskich?
Noże masarskie cieszą się rosnącą popularnością wśród amatorów kuchennych przygód. Takie noże są niezwykle przydatne podczas przygotowywania domowych wędlin i mięs. W związku z tym po prostu powinno się je mieć i dobrze znać, do czego mogą się przydać.
Są wyjątkowo ostre
Nóż rzeźniczy musi być ostry. To nóż do zadań specjalnych, który ma sobie radzić świetnie z krojeniem surowego mięsa, a nawet z oddzielaniem mięsa od kości. W związku z tym noże te są wyjątkowo przydatne w każdym domu i w każdej kuchni. Ostre ostrze może się przecież przydać każdemu. Nie są one zarezerwowane wyłącznie dla pracy w gastronomii i w zakładach mięsnych. Można używać ich także w domowych kuchniach, w których sprawdzą się doskonale.
Są dostępne w różnych kształtach i wielkościach
Noże masarskie Bokono bywają różne. Mimo że łączy je nazwa, to mogą wyglądać zupełnie inaczej. Jest to związane z ich innym przeznaczeniem. Niektóre noże są dedykowane filetowaniu, inne do wykrawania lub cięcia chrzęści, a czasem także i kości. Noże też są dostępne w różnych wielkościach. W końcu udo wołowe wygląda zupełnie inaczej niż udo z kurczaka, więc nie można pracować nad nim przy użyciu tego samego noża.
Dobrze je przechowywać w pokrowcu
Dobrą praktyką jest przechowywanie noży w pokrowcu lub kuferku, w którym każdy nóż ma swoje miejsce. Ostrza nie mogą swobodnie się poruszać i uderzać o siebie, bo może to po prostu popsuć nóż, poprzez doprowadzenie do wyszczerbienia ostrza. Obijanie się o siebie noży może też je stępić. Noże powinny być zawsze dobrze zabezpieczone, ale to jest szczególnie ważne, gdy są one przemieszczane z miejsca na miejsce.