Jak wybierać dobre batony proteinowe?
W dzisiejszych czasach wiele się mówi o produktach proteinowych, na rynku nie brakuje wysokobiałkowych serków, jogurtów czy odżywek. Wyrobami, po które sięga się jednak najczęściej, są batony proteinowe. Ich popularność jest tak duża nie bez przyczyny. Przede wszystkim są one smaczne, przyciągają też uwagę różnorodnością składnikową. Często wystarczy tylko jeden baton, żeby móc poprawnie nasycić żołądek i pozbyć się uczucia głodu.
Na co zwracać uwagę podczas ich kupowania w sklepie?
Odpowiedni skład produktu spożywczego jest coraz częściej wyznacznikiem, bierze się go pod uwagę w czasie wybierania wyrobów w sklepie. Batony proteinowe to wybór najczęściej osób dbających o zdrowie i kondycję, nierzadko sięgają po nie sportowcy, zarówno ci początkujący, jak i zawodowcy. Warto sięgać szczególnie po te, które mają witaminy i minerały w składzie, a także, gdy:
- są pozbawione cukru,
- mają odpowiednie substancje słodzące, naturalne i w dobrej ilości,
- są wzbogacone o probiotyk i prebiotyk,
- mają błonnik.
Te batony w przeciwieństwie do zwykłych, które nie zawierają protein i są napakowane cukrem, nie są źródłem pustych kalorii.
Batony proteinowe nie tylko dla sportowców
Zdrowe przekąski to szansa na spożywanie słodyczy w mniejszych ilościach, dzięki nim można lepiej zatroszczyć się o swoje zdrowie i samopoczucie. Batony proteinowe są świetnym uzupełnieniem diety sportowca, ale nie tylko, mogą po nie sięgnąć wszystkie te osoby, które są na diecie, starają się zrzucić zbędne kilogramy i potrzebują mieć pod ręką wysokowartościowe produkty, wzbogacone witaminami, błonnikiem, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.