Melasa trzcinowa – zdrowy zamiennik cukru w codziennej diecie

Zwracając większą uwagę na codziennie spożywane produkty, lub decydując się na zmianę diety na zdrowszą, należy podjąć decyzję o zmianie klasycznych produktów żywieniowych na ich odpowiedniki sprzyjające zdrowiu. Ograniczenie ilości cukru jest pierwszym krokiem w diecie odchudzającej, jednak wielu ludzi nie wyobraża sobie niektórych posiłków lub gorących napojów bez słodkiego smaku. W takim przypadku z pomocą przychodzą naturalne słodziki takie jak melasa trzcinowa, które zapewnią dobrze znaną słodycz przy mniejszej liczbie kalorii i ze zwiększoną dawką substancji odżywczych.

Jak powstaje melasa trzcinowa?

melasa trzcinowa

W procesie produkcji cukru z trzciny cukrowej jednym z produktów ubocznych jest melasa trzcinowa, dostępna na tej stronie, czyli ciemny lepki syrop o mniejszej zawartości cukru, ale zawierający duże ilości składników mineralnych i witamin. Syrop powstaje w procesie rafinacji cukru jako pozostałość po procesie krystalizacji sacharozy, gdzie zostaje oddzielony od kryształków cukru. Z uwagi na zawartość witamin i składników mineralnych melasa jest zdrowszym zamiennikiem klasycznego cukru. Ponadto posiada, wykazany badaniami, pozytywny wpływ na układ odpornościowy, regulację ciśnienia, ochronę przed stresem czy spowalnianie procesów starzenia się organizmu.

Zastosowanie naturalnego zamiennika cukru

W codziennej diecie melasę trzcinową stosuje się najczęściej jako zamiennik białego cukru, który w procesie produkcji traci swoje składniki odżywcze. Melasa może być używana wszędzie tam, gdzie do produkcji żywności wykorzystywany jest klasyczny słodzik, między innymi w przemyśle cukierniczym, alkoholowym lub farmaceutycznym. W domowym zastosowaniu dobrze zastąpi cukier dosładzaniu potraw czy gorących napojów, jednak używając jej, należy pamiętać, że w porównaniu do cukru melasa trzcinowa jest mniej słodka, przez co konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji.