Różne rodzaje kuchennych łyżek – do czego służą?
Istnieje wiele rodzajów przyborów kuchennych, a poszczególne kategorie dzielą się na kolejne typy. Jak to jest z łyżkami? Jakie wyróżniamy wersje kuchennych łyżek?
Numer 1, czyli chochla
Chyba każdy Polak gotuje zupy. Gdyby nie chochla, płynne danie trzeba byłoby nalewać do miski bezpośrednio z garnka. Na szczęście głęboka łyżka umożliwia porcjowanie zupy i przelanie jej do talerzy. Może być wykonane z termoplastiku, stali nierdzewnej czy aluminium. To przyrząd, w który musi być wyposażona każda gospodyni domowa!
Numer 2, czyli łyżka cedzakowa
Gastronomiczna łyżka cedzakowa spełnia ważną funkcję – za jej pomocą kucharz może odsączyć potrawę z nadmiaru wody (np. pierogi lub makaron). Służy także do odcedzania tłustych dań, takich jak frytki czy kulki ziemniaczane. Co ciekawe, wiele gospodyń używa jej do usuwania nadmiaru piany z powierzchni zupy. Łyżka cedzakowa podobnie jak chochla może być wykonana z różnych tworzyw. Najczęściej wybierana przez kucharzy to ta z wytrzymałej i nierdzewnej stali.
Numer 3 dla pasjonatów: zamykana łyżka na przyprawy
Znakomity gadżet kuchenny do doprawiania dań głównych i dodatków: zup, mięs, sosów. Łyżka jest zamykana, z obydwu stron znajduje się gęste sitko. Wystarczy włożyć do niej ulubione przyprawy i zamknąć wieczko. Następnie umieszcza się ją w gotującej się potrawie. Po zakończeniu gotowania łyżkę wyciąga się, a jej zawartość wyrzuca do kosza. Z dania nie trzeba wydobywać pełnych ziaren ziela angielskiego, czy pieprzu. Potrzebny aromat wydostaje się przez dziurkowaną strukturę łyżki.
W kuchni ma się do czynienia z różnymi rodzajami łyżek. Absolutnym must have jest chochla i gastronomiczna łyżka cedzakowa. Wersja zamykana służąca do poprawiania smaku potraw to wspaniały gadżet la fanatyków kulinarnych. Każdy z nich powinien sobie ją sprawić.