Cukier trzcinowy – bogaty w witaminy i składniki odżywcze?

Cukier trzcinowy to nierafinowany cukier, który jest pozyskiwany z trzciny cukrowej. Jest on powszechnie stosowany do wypieków i produkcji słodyczy, aby wzmocnić ich właściwości. Bywa przetwarzany na biały cukier. Jego właściwości czynią go idealnym słodzikiem do wielu produktów, w tym ciast i deserów. Trzcina cukrowa jest bogata w węglowodany i składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami. Wszystkie z nich zawiera cukier trzcinowy nierafinowany.

Cukier nie musi być zły, czyli cukier trzcinowy nierafinowany

Cukier nie jest zły, jednak w większości jest biały i ma takie właściwości jak wysoki indeks glikemiczny. Cukier brązowy jest jednak nieco inny w smaku i konsystencji. Istnieją dwa główne rodzaje cukru brązowego: prawdziwy i nieprawdziwy. Cukier prawdziwy to cukier nieprzetworzony, który nie został jeszcze zmieszany z wodą lub innymi substancjami, a także zawiera melasę. Nieprawdziwy cukier brązowy to mieszanina zwykłego cukru, wody i innych substancji, która została przetworzona i skrystalizowana w twardą, suchą substancję, a następnie zabarwione np. karmelem.

cukier trzcinowy nierafinowany

Jak wykorzystywany jest brązowy cukier?

Cukier trzcinowy nierafinowany link jest powszechnie stosowanym składnikiem wielu komercyjnych produktów spożywczych. Jak sama nazwa wskazuje, cukier nierafinowany nie jest przetwarzany. Jako taki, zawiera więcej składników odżywczych niż rafinowany biały cukier. Jest on zazwyczaj stosowany w deserach, takich jak ciasta, słodycze i cukierki, ponieważ jego naturalna słodycz pomaga zrównoważyć gorycz, która zwykle towarzyszy cukrowi.