Dlaczego warto korzystać z pieców konwekcyjno-parowych?

Nie bez powodów profesjonalne i wytrzymałe piece konwekcyjno parowe są od kilku lat prawdziwym hitem w gastronomii. Coraz więcej lokali się na nie decyduje. Również pojawiają się one coraz częściej w zwykłych mieszkaniach. Takie piece mają ogromne możliwości wykorzystania ich w codziennym przygotowywaniu posiłków, więc z czasem być może zastąpią inne typy pieców. Dlaczego warto z nich korzystać?

Piec konwekcyjno-parowy a równe podgrzewanie

Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że w piecu konwekcyjno-parowym wykorzystuje się ruch ciepłego powietrza. Jest ono rozgrzane i wtłaczane do komory pieca, w którym unosi się ono do góry. Plusem tego rozwiązania jest fakt, że powietrze to unosi się równomiernie. Oznacza to, że wszystko, co zostało umieszczone w komorze pieca, jest także ogrzewane równomiernie. Nie ma więc ryzyka, że niektóre części dania się spalą, a inne będą surowe. Ma to duże znaczenie także przy podgrzewaniu w piecu dużej ilości monoporcji. Powinny one być w dokładnie tej samej temperaturze, by mogły być serwowane. Piece konwekcyjno-parowe właśnie to umożliwiają.

Piece konwekcyjno parowe a kwestia wilgoci

Kolejną ważną zaletą pieców konwekcyjno-parowych jest wprowadzanie pary wodnej do komory pieca. Z racji tego, że jest ona w nim obecna, to wszystkie przygotowywane dania są zwilżane przez cały czas ich przygotowywania i podgrzewania. To bardzo ważne zwłaszcza w przypadku mięs i ryb, które wymagają dość długiego pieczenia i mają tendencję do tego, by podczas niego wysychać. Para wykorzystana w konstrukcji pieca może też być wykorzystywana np. do gotowania warzyw na parze. Dzięki temu nie trzeba mieć pod ręką dodatkowych garnków, ale można całe (i zdrowe) danie przygotować bezpośrednio w piecu. To szczególnie ważne, gdy w lokalu nie ma wystarczająco dużo miejsca na wszystkie sprzęty. Taki piec może zastąpić kilka innych urządzeń.