Ekspres ciśnieniowy i alternatywne sposoby parzenia – jaką kawę wybrać?

Czego by nie mówić o początku XXI wieku, z pewnością są to świetne czasy dla koneserów kawy. Szeroko dostępne są zarówno dobrej jakości ziarna pochodzące z różnych regionów i palarni, jak i wiele różnych urządzeń do przygotowywania aromatycznego naparu. Czym różnią się od siebie poszczególne metody parzenia?

Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy to urządzenie, które pozwala na uzyskanie espresso – gęstego, skoncentrowanego naparu kawowego ze stosunkowo niską zawartością kofeiny. Odpowiednia ilość świeżo, drobno zmielonej kawy jest zaparzana z użyciem gorącej wody pod ciśnieniem 8,5 – 9,5 bara. Do naparu przedostaje się niewiele kofeiny z uwagi na krótki czas ekstrakcji. Poprawnie przygotowane espresso ma około 30 mililitrów i jest pokryte gęstą, jasnobrązową pianką, tak zwaną cremą. Espresso podaje się wraz ze szklanką wody natychmiast po przygotowaniu lub można na jego bazie wykonać wiele innych napojów kawowych, łącząc espresso ze spienionym mlekiem oraz innymi dodatkami. Z połączenia espresso z innymi składnikami, otrzymuje się takie napoje jak espresso macchiato, espresso affogato, latte, cappuccino, chai latte, kawę po wiedeńsku i wiele innych.

Francuska kawiarka i aeropress

Kawiarka francuska jest znanym już od dawna urządzeniem służącym do szybkiego zaparzenia dobrej kawy w warunkach domowych (co nie znaczy, że nie sprawdzi się jako jedna z opcji w kawiarni czy lokalu gastronomicznym). Jest to szklane naczynie z przykrywką i metalowym sitkiem z rączką. Grubo zmieloną kawę zalewa się wodą o odpowiedniej temperaturze, parzy przez kilka minut, a następnie, naciskając delikatnie na rączkę sitka, oddziela się napar od fusów. Aeropress działa na tej samej zasadzie i jest to idealny zaparzacz do kawy do wykorzystania w podróży. Wyglądem przypomina dużą strzykawkę i pozwala uzyskać różnorodne napoje, również z użyciem mleka.

Drip i chemex

Chemex to urządzenie do parzenia kawy zainspirowane szkłem laboratoryjnym. Służy zarówno do zaparzenia, jak i podania kawy, a ma formę karafki z przewężeniem w połowie wysokości. Kawę w chemexie parzy się, umieszczając w górnej części gruby papierowy filtr, wsypując do niego kawę o dobranym do jej walorów stopniu zmielenia i zalewając gorącą wodą. Drip działa na tej samej zasadzie. Jest to przyrząd o kształcie odwróconego stożka, w którym umieszcza się filtr z kawą, a całość umieszcza się bezpośrednio nad filiżanką lub innym naczyniem, w którym chce się podać kawę. Dzięki obu metodom można uzyskać napar kawowy o bogatym smaku.