Lucuma- zdrową alternatywą dla naszego organizmu
Człowiek już dawno zapomniał, iż natura to najlepszy środek na niemal wszystkie dolegliwości. Istota ludzka, zamiast zawierzyć przyrodzie, woli korzystać z preparatów i lekarstw, które aż kipią od nadmiaru chemii. Może działanie leków jest szybsze, lecz pozostawia wiele skutków ubocznych. Zupełnie odmienne działanie ma lucuma, a jej zażywanie jest jak najbardziej w pełni bezpieczne.
Właściwości zdrowotne lucumy
Owoce te przede wszystkim wspomagają serce i układ krwionośny. Chronią także przed nadciśnieniem i zawałami. Poza tym lucuma ma naturalną zdolność hamowania poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu nie ma mowy o jej nagłym, niekontrolowanym wzroście. Lucuma zawiera też spore ilości witaminy B3, toteż jest po;ecana osobom na diecie wegańskiej.
Ma także działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego też stosuje się ją w procesie gojenia się ran. Olej z lucumy ma właściwości oksydacyjne, więc rzeczą naturalną jest, iż zapobiega procesom starzenia się i zamierania komórek ciała. W tradycyjnej medycynie owoce lucumy służą jako naturalny antybiotyk. Zapobiegają również zaparciom i naturalnie podkręcają metabolizm.
Czy można przedawkować lucumę?
W zasadzie nie odnotowano takich przypadków, ale zapewne jest to możliwe. Na szczęście nie wiąże się to z żadnymi przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi. Lucuma nie zawiera żadnych substancji uczulających ani konserwantów. Do tego jest owocem rosnącym na słońcu, więc zawiera duże ilości witaminy C. Niemniej, aby zyskać zupełną pewność, iż jest nieszkodliwa, wystarczy spożywać ją w rozsądnych ilościach. Zbilansowana dieta jeszcze nikomu nie zaszkodziła.