Mąka pszenna razowa – dlaczego warto po nią sięgać?
Mąka pszenna razowa nie jest niestety tak popularna jak klasyczna biała mąka pszenna. Tymczasem, jest ona uznawana za zdrowszą jej alternatywę. Wydaje się więc, że sięganie po nią jest naprawdę dobrym pomysłem. Przed dokonaniem jej zakupu, dobrze byłoby poznać właściwości mąki pszennej razowej, których jest sporo. Dobrze jest również wiedzieć, do czego można wykorzystać ją w swojej kuchni.
Jakie są właściwości pszennej mąki razowej?
Mąka pszenna razowa posiada nieco ciemniejszą barwę od popularniejszej, oczyszczonej mąki pszennej. Posiada jednak niższy indeks glikemiczny, przez co świetnie nadaje się dla cukrzyków i osób borykających się z insulinoopornością. Znajduje się w niej także sporo witamin i minerałów takich jak:
- magnez
- cynk
- fosfor
- żelazo
- witamina B2
- witamina B3
- witamina B6
Mąka pszenna razowa, w odróżnieniu od mąki pszennej oczyszczonej, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Powinny więc sięgać po nią osoby, którym zależy na dobrej pracy żołądka czy jelit.
Jakie zastosowanie znajduje razowa mąka pszenna?
Mąka pszenna razowa nadaje się do naprawdę wszechstronnego wykorzystania, dlatego z pewnością warto mieć ją w swojej kuchni. Przede wszystkim, świetnie sprawdzi się ona jako baza wypieków. Można upiec z niej zarówno chleb, jak i różnego rodzaju ciasta czy ciasteczka. Mąka ta doskonale nada się również do przyrządzenia smakowitych placuszków śniadaniowych, omletów bądź naleśników. Trzeba jednak pamiętać o tym, że wypieki z niej nie będą aż tak puszyste i lekkie jak wypieki z oczyszczonej mąki pszennej. Ponadto, mąka razowa charakteryzuje się pełniejszym i zdecydowanie wyrazistszym smakiem, co nie każdemu odpowiada.