Miód słonecznikowy – jak działa?
Miód słonecznikowy to najrzadziej występujący gatunek miodu w Polsce. Największą popularnością cieszy się na wschodzie kraju. Pozyskiwany jest z nektaru słonecznika, zawiera wiele cennych składników, które wpływają na jego prozdrowotne właściwości i specyficzne działanie. Szybko się krystalizuje i wyróżnia go wysoka kwasowość.
Miód słonecznikowy- skład
W składzie miodu słonecznikowego można znaleźć następuje związki:
- wodę,
- glukozę,
- fruktozę,
- inne cukry proste,
- enzymy,
- flawonoidy,
- związki fenolowe,
- biopierwiastki,
- związki lotne,
- witaminy.
Zastosowanie miodu słonecznikowego
Miód słonecznikowy z https://fitorsweet.pl/miody/miod-slonecznikowy działa wspomagająco w leczeniu chorób układu krążenia, wątroby oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Sprawdza się zatem świetnie w trakcie zimowego przeziębienia. Pomaga także w kuracji niektórych chorób skóry. Wykazuje korzystny wpływ na żołądek oraz jelita czy serce. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, poprawia dotlenienie serca. Uzupełnia niedobory potasu. Ponadto wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne czy detoksacyjne. Wspiera prawidłową pracę nerek, dzięki czemu skutecznie wzmacnia układ moczowy, a także zwiększa poziom hemoglobiny. Wysoka zawartość flawonoidów sprawia, że uszczelnia naczynia krwionośne, a fenolokwasy wykazują działanie bakteriostatyczne, żółciopędne lub żółciotwórcze. W celach profilaktycznych można spożywać od 2 do 3 łyżek miodu słonecznikowego na dzień. Pierwszą porcję zaleca się przyjmować rano na czczo. Świetnie smakuje jako dodatek do owsianek, deserów czy zimowej herbaty, wzmacniając ich smak oraz aromat.