Niezwykłe właściwości tukmarii, czyli słodkiej bazylii
Tukmaria jest rośliną, która pochodzi z kontynentu azjatyckiego i jest tam wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Ma ona wiele nazw, np. falooda, czy też selasih, jednak u nas najczęściej stykamy się określeniem: słodka bazylia.
Pozytywny wpływ tukmarii na cały organizm
Nasiona słodkiej bazylii zawierają wiele witamin oraz pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na zawartość żelaza tukmaria jest polecana osobom, które cierpią na niedokrwistość. Ponadto regularne spożywanie czarnych nasionek pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz wzmacnia odporność. Słodka bazylia sprawia, że skóra staje się gładka i sprężysta, a włosy lśniące i mniej podatne na wypadanie, łamliwość oraz rozdwajanie. Natomiast w jej liściach znajdują się olejki eteryczne, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Słodka bazylia a odchudzanie
Nasiona słodkiej bazylii Planteon są niskokaloryczne, więc można je spożywać bez obaw o wagę. Dodatkowo duża zawartość błonnika sprawia, że układ trawienny pracuje dużo lepiej. Tukmaria jedzona przed posiłkami zmniejsza apetyt oraz sprawia, że czujemy się syci. Ze słodkiej bazylii można przygotowywać desery na zimno, puddingi, koktajle, a także napoje energetyzujące. Możemy również zalać ziarenka wodą, poczekać 30 minut i zjeść. W ten sposób dostarczymy swojemu organizmowi dużą dawkę energii oraz mikroelementów.