Nóż Santoku- jak się z nim prawidłowo obchodzić?

Nowinki technologiczne mają to do siebie, że trzeba nauczyć się jak ich używać. W przeciwnym wypadku można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Nieumiejętne posługiwanie się nimi może wywołać szereg negatywnych konsekwencji.

Co można kroić za pomocą noża Santoku?

Ten japoński wynalazek nadaje się do krojenia miękkich warzyw i owoców. Można nim poćwiartować mięso bez kości i niewielkie fragmenty ryb. Absolutnie nie wolno go używać do zamarzniętych fragmentów mięsa z kością ani do otwierania konserw czy innych puszek.

Co może się z nim stać wskutek niewłaściwego użytkowania?

Po pierwsze może się stępić i nie będzie już taki pomocny. Po drugie może ulec porysowaniu lub pęknięciu. Wtedy jego autonomiczne ostrze nie będzie w stanie działać prawidłowo i nie będzie kroić pożywienia na kawałki odpowiedniej wielkości. W ostateczności nóż Santoku może ulec definitywnemu złamaniu i wtedy będzie nadawał się tylko do śmieci.

Skąd brać informacje na temat jego użytkowania?

Po pierwsze można zapytać sprzedawcy, u którego kupiło się nóż. Po drugie można sięgnąć po instrukcję obsługi dołączoną przeważnie do każdego opakowania. Po trzecie i najistotniejsze – informacji na temat noża Santoku należy szukać w sklepach internetowych lub na forach internetowych. Użytkownicy, którzy zakupili ten sam sprzęt, będą na pewno wiedzieć, jak go należycie użytkować. 

W końcu internet to skarbnica wiedzy, która lubuje się we wszelkiego rodzaju poradnikach. Warto więc po nią sięgnąć, bo to dobry sposób na zaspokojenie naszej ciekawości. Z internetu można wiele się dowiedzieć- również o nożach. One podobnie jak przyprawy stanowią kulinarne tajniki.