Właściwości zdrowotne i smakowe curry
Przyprawa curry jest egzotyczną mieszanką, która przywędrowała do nas z Indii. Jej specyficzny smak podbił nasze serca i na stałe zagościł w kuchni pozwalając nam delektować się egzotycznymi potrawami.
Co wchodzi w skład przyprawy curry?
Curry składa się z wielu przypraw. Jest bardzo specyficzna mieszanka o kolorze żółtym lub czerwonym. Jej barwa zależy od proporcji i przypraw, które zostały wykorzystane do sporządzenia curry.
Przyprawa curry to przede wszystkim kurkuma, która nadaje żółty kolor mieszance. Ponad to znajdziemy w mieszance jeszcze kozieradka, kolendrę, kmin rzymski, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, anyż, imbir, pieprz cayenne i czarny oraz kardamon, czosnek, chilli i gorczycę.
Skład przyprawy curry (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/mieszanki-przypraw/curry) może się różnić w zależności od regionu, w którym powstała oraz indywidualnych upodobań. Przyprawa curry używana na Sri Lance ma ostrzejszy smak i ciemniejszy kolor.
Do czego używać curry?
Curry przyprawa idealnie komponuje się ze wszystkimi orientalnymi potrawami. Świetnie sprawdza się w połączeniu nie tylko z potrawami z Indii, ale również tajskimi, japońskimi, czy greckimi.
Sos oparty na mieszance curry idealnie komponuje się z drobiem oraz rybami. Oprócz tego przyprawę można wykorzystać do zup, sałatek, potraw z ryżem, czy urozmaicenia kuchni wegetariańskiej.
Curry nadaje naszym potrawom egzotycznego smaku. Warto to docenić i wypróbować w kuchni nowe pomysły oparte na egzotycznej kuchni. Nowe smaki mogą się okazać ciekawe i fascynujące. Odmiana może być mile widziana.