Ziemniaki – przepis na zdrowie i urodę

Jedzenie ziemniaków, to dla Polaków codzienność. Są dodatkiem do zup, podstawą drugich dań, służą do przyrządzania zapiekanek, frytek, placków czy sałatek. Polewane sosami i doprawiane masłem tracą swoje dietetyczne właściwości zdrowotne i tuczą.
W kuchni preferującej ziemniaczane potrawy najlepiej sprawdzi się przyprawa do ziemniaków i frytek – podniesie walory smakowe przy jednoczesnej ochronie wartości dietetycznej dania.

przyprawa do ziemniakow

Przyprawiaj, na zdrowie!


Do przyprawiania ziemniaczanych dań najczęściej używa się soli, ponadto polewa się je sosami, śmietaną i dosmacza tłuszczem. Ziemniaki zyskują wprawdzie smak, ale tracą swoją lekkość i dzięki dużej zawartości błonnika zamiast sprzyjać pracy układu trawiennego, stają się dla niego znacznym obciążeniem. Łatwo można to zmienić – użycie przyprawy do ziemniaków i frytek jest proste a przy tym uzyskuje się spektakularne efekty smakowe i zapachowe – ziemniaki pozostają lekkostrawne a jednocześnie zmienia się ich smak.

Jedzenie dobrze przygotowanych i odpowiednio przyprawionych ziemniaków nie tuczy. Można je polecić osobom na diecie, również jeśli jest to dieta rekonwalescencyjna.

Ziemniaczane czary w kuchni

Ziemniaki nie są nudne – nudni są kucharze, którzy nie potrafią ziemniaków przyprawić. Użycie mieszanek przyprawowych zawierających tymianek, kolendrę, paprykę, czosnek, rozmaryn, gałkę muszkatołową i inne dodatki każdą prostą potrawę może zmienić w wykwintne danie.
Dodatek innych, szczególnie surowych, warzyw znacznie podnosi wartość odżywczą dań wykonanych z ziemniaków. Towarzystwo ryby lub mięsa czyni potrawę pełnowartościowym posiłkiem obiadowym.