Różne kształty tortownic

Tortownice zazwyczaj dzielone są na te duże i małe, wysokie i niskie. Jednak decydujący jest też ich kształt. Tu mamy ogromny wybór, ponieważ producenci blach prześcigają się w ich wymyślnych formach, by jak najbardziej dostosować się do wymagań swoich klientów.

Niezwykle popularne są tzw. regulowane tortownice: https://ostry-sklep.pl/tortownice. Dzięki takiej jej funkcji możemy dostosować wymiary tortownicy nie tylko do naszych potrzeb, ale i do przepisu, który jasno określa ilość składników potrzebnych do jego realizacji. Regulowana tortownica to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą kupować ich kilku wersji. Jest to niezwykle ekonomiczne rozwiązanie.

Wielu z nas dokonuje zakupu tortownicy pod względem jej kształtu. Na rynku aktualnie dostępnych jest wiele różnych form, w których możemy piec wymyślne ciasta.

Rodzaje form:

– tortownica okrągła- idealnie sprawdza się do pieczenia tradycyjnych biszkoptów, z których przygotowujemy słodkie torty.

– tortownica prostokątna- idealnie sprawdzi się w przypadku przygotowywania np. mazurków lub innych ciast (serników, placków drożdżowych czy ciast z owocami i z galaretką). Tego typu tortownice są niezwykle przydatne, kiedy zależy nam na wypieku ciast, które później chcemy pokroić w kostkę. Często też torownice prostokątne wybierane są, gdy chcemy, aby przygotowywane przez nas ciasto było bardziej podzielne.

– tortownica kwadratowa- ma podobne zastosowanie jak ta prostokątna.

– tortownica w kształcie serca- zazwyczaj wykorzystywana jest na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć drugą osobę specyficzną formą ciasta. Zwykle też ciasto w formie serca przygotowywane jest jako prezent.