Domowa produkcja serów
Wystarczy przejrzeć kilka stron w internecie, by przekonać się, że przygotowywanie domowych serów to nic trudnego. Czasem wystarczy odrobina chęci i właściwe produkty, by w domowych warunkach móc uzyskać nawet najbardziej skomplikowane, wymagające dojrzewania sery.
Przygotowanie domowego serca
Bazowym produktem, z którego przygotowuje się domowy ser, jest mleko. Nie może być to jednak zwykłe, pasteryzowane mleko z kartonu – a tylko takie dostępne jest zazwyczaj w sklepach. Czasem trzeba się nagimnastykować, by uzyskać dostęp do świeżego mleka, bo tylko takie nadaje się do domowej produkcji serów. Warto umieścić ogłoszenia w internecie lub poszukać w swoim mieście automatów sprzedających świeże mleko.
Kolejnym produktem, bez którego produkcja domowego wyrobu się nie uda, jest podpuszczka do produkcji sera. Jest to enzym, który umożliwia ścinanie białka. Uwaga! Podpuszczka w internecie kosztuje już nawet kilka złotych za niewielką butelkę, warto jednak upewnić się, że kupuje się produkt dobrej jakości, bowiem od tego zależeć będzie ilość i jakość uzyskanego sera. Do produkcji różnych rodzajów sera potrzebne będą różne kultury bakterii – je także znaleźć można w sklepach serowarskich.
Jakie sery można przygotować w domu?
Nie ma właściwie żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o rodzaje przygotowywanych samodzielnie serów. Bez żadnego problemu w warunkach domowych przygotować można nie tylko proste twarogowe sery, ale i te dojrzewające – jak gouda czy szwajcar.
Wystarczy dysponować piwniczką lub chłodnym miejscem o odpowiedniej temperaturze – ostatecznie może być to także półka domowej lodówki.
Wiele osób zajmujących się serowarstwem przyznaje, że ta przygoda wciąga i jest to zajęcie na długie lata. W sieci i książkach znaleźć można coraz to nowsze i ciekawsze przepisy na domowe sery, dlatego warto zapoznać się z tematem.