Dlaczego warto wybierać przemysłowe blendery gastronomiczne?
Bez wątpienia blendery gastronomiczne przydają się w restauracjach i innych punktach przygotowujących jedzenie. Dlaczego sprawdzają się one w praktyce dużo lepiej niż zwykłe blendery? Dlaczego w restauracjach nie powinno się korzystać z urządzeń kupionych w zwykłym supermarkecie?
Większe rozmiary
Blender gastronomiczny jest zwykle większy, niż ten do domowego użytku. Nie ma w tym nic dziwnego. W końcu taki blender jest przeznaczony do przygotowywania dużo większych porcji. Mały blender nie mógłby pracować odpowiednio wydajnie, by można było w dość krótkim czasie przygotowywać odpowiednio duże porcje. W gastronomii zwykle potrzeba dużo większych ilości jedzenia, więc potrzeba też dużo większego sprzętu.
Większa moc
Przemysłowe blendery gastronomiczne to urządzenia do zadań specjalnych. Muszą pracować szybko i wydajnie. Muszą świetnie radzić sobie także z cięciem twardych składników – surowych warzyw czy kostek lodu. W takim wypadku muszą też być potężne. Dotyczy to zarówno ich silników, jak i pozostałych elementów, które po prostu muszą być dopasowane do mocy urządzenia, by mogło ono działać w pełni poprawnie.
Większa wytrzymałość
Blendery przemysłowe (takie przykładowe modele) są dużo bardziej wytrzymałe niż zwyczajne blendery z marketu. Najczęściej mają grube metalowe obudowy. Są one odporne na wstrząsy i upadki z niskiej wysokości. Takie blendery mają też większe i mocniejsze ostrza przystosowane do krojenia nawet bardzo twardych rzeczy. To oczywiście koreluje z dużą mocą silnika. Uszkodzenie takiego urządzenia dla profesjonalistów jest bardzo trudne i ciężko jest zrobić to podczas zwykłego użytkowania.