Gorczyca czarna – właściwości zdrowotne z natury
Powrót do naturalnych metod wspomagania organizmu w leczeniu różnych chorób jest obecnie bardzo popularnym trendem. Nie ma nic dziwnego w tym, że produkty pochodzenia roślinnego wprowadza się jako suplementy diety w przypadkach, kiedy metody naturalne są wystarczające, aby łagodzić i zapobiegać dolegliwościom nie wymagającym ingerencji lekarskiej. Do popularnych ostatnio naturalnych farmaceutyków należy odmiana dobrze znanej gorczycy – gorczyca czarna.
Czym jest czarna gorczyca i skąd pochodzi?
Wykazujące ciekawe właściwości zdrowotne okrągłe ziarenka są po prostu nasionami rosnącej na terenie Europy, Azji oraz północnej Afryki czarnej kapusty. Jest nie tylko doskonałą przyprawą używaną do zaostrzenia smaku dań, ale również surowcem, z którego powstają olejki, wyciągi i proszek stosowany jako naturalny środek na niektóre dolegliwości zdrowotne. Dlatego powstały duże plantacje w państwach zachodniej Europy, które na masową skalę uprawiają tę roślinę.
Jakie właściwości zdrowotne posiadają czarne nasiona kapusty?
Gorczyca czarna jest stosowana przede wszystkim jako panaceum na kłopoty żołądkowe, trawienne, a także jelitowe. Jej pozytywne działanie wynika z właściwości przeczyszczających, przeciwzapalnych oraz pobudzających soki trawienne. Czarne ziarenka gorczycy wykorzystuje się w produkcji poduszek lub woreczków, które łagodzą dolegliwości reumatyczne. Posiadają one także własności antybakteryjne oraz przeciwzapalne, dlatego są chętnie stosowane w stanach infekcji górnych dróg oddechowych.