Jak działa szynkowar?
Szynkowar to urządzenie kuchenne do parzenia szynki oraz innych podobnych wędlin w domowych warunkach. Na rynku dostępne są bardzo różne szynkowary – wykonane z różnych materiałów (najczęściej metalu, ale zdarzają się też szynkowary zrobione z plastiku), w różnych kształtach, typach zacisku i zamknięcia. Niektóre wyposażone są we wbudowany termometr.
Szynkowary dzielą się na owalne i prostokątne i występują w bardzo różnych rozmiarach. Najbardziej popularne są te o pojemności 1-1.5 kilograma mięsa.
Z czego składa się szynkowar?
Szynkowary to dosyć proste urządzenia. Właściwie każdy szynkowar składa się z czterech głównych elementów:
- Główny pojemnik – to komora, w której umieszcza się przygotowane mięso. Może mieć różny kształt i wielkość. Niektóre urządzenie mają na wyposażeniu płytkę dzielącą, dzięki czemu na raz można przygotować dwie różne wędliny.
- Pokrywka – może być zdejmowana lub montowana na zawiasie, to do niej z reguły doczepiana jest sprężyna zaciskowa. Pokrywka bardzo często ma specjalny otwór na termometr.
- Sprężyna zaciskowa – umieszczona jest pomiędzy pokrywką a płytką dociskową i służy kompresowaniu mięsa, dzięki czemu ma ono zwartą strukturę.
- Płytka dociskowa – dopasowana do kształtu szynkowara dociska umieszczony w pojemniku wkład.
Szynkowar — zasada działania
Mięso przed zapakowaniem do szynkowara musi być przygotowane — zamarynowane lub, jeśli zależy nam na różowym kolorze i większej trwałości — zapeklowane. Przygotowany wkład umieszcza się w szynkowarze, zamyka go, a następnie umieszcza w garnku z wodą. Wodę należy podgrzewać do uzyskania 80-90°C. Mięso jest parzone, a nie gotowane. W zależności od rodzaju mięsa i jego ilości proces parzenia może trwać dłużej lub krócej. Przeciętnie trwa to 1-1.5 godziny. Po skończonym parzeniu szynkowar wraz z wkładem należy schłodzić zimną wodą, a następnie umieścić w lodówce.