Jak przechowywać pożywienie?

Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych daje gwarancję ich świeżości. Dzięki temu nie trzeba danej rzeczy zjadać w dniu zakupu, lecz można to zrobić w późniejszym czasie. Różne rodzaje produktów powinno przechowywać się w różny sposób. Wynika to głównie z ich okresu przydatności do spożycia.

chlebak przezroczysty

Mięso najlepiej od razu po powrocie ze sklepu wsadzić do lodówki. Jeśli nie mamy zamiary od razu go przygotowywać może w niej poleżeć przez jeden, dwa dni. Gdy planujemy wykorzystać je później, najlepiej przechować je do tego czasu w zamrażarce. Nie straci swoich walorów smakowych, a będziemy mieli pewność, że się nie zepsuje. Z kolei na chleb i bułki najlepiej przygotować odpowiedniej wielkości czarny chlebak (najmodniejszy aktualnie kolor, zaraz obok przezroczystych wersji). Dzięki temu, że jest zamykany pieczywo nie wyschnie i nawet kilka dni po zakupie będzie smakowało jak świeże. Kasze, ryże i makarony to produkty, które można trzymać w szafkach bardzo długo. Jedynym warunkiem jest umieszczenie ich w suchym miejscu, aby nie powstała pleśń i nie zalęgły się robaki.

Warto sprawdzać na etykiecie zalecenia producenta odnośnie przechowywania produktu. Wówczas będziemy mieli pewność, że nie popełniamy błędu mogącego negatywnie wpłynąć na jakość pożywienia. Dzięki temu zachowamy świeżość jedzenia na dłużej.