Świąteczne wypieki za pasem – przydadzą się formy do pieczenia

Wypieki świąteczne stanowią idealne dopełnienie dań szykowanych na te wyjątkowe chwile spędzone w gronie rodziny i przyjaciół. Niezbędne więc będą odpowiednie formy do pieczenia różnego rodzaju świątecznych ciast. Jedną z najbardziej popularnych i dość uniwersalnych form do pieczenia jest tortownica. Forma ta jest dostępna w różnych wariantach zależnych od kształtu, wielkości czy wysokości. Przyda się więc nie tylko do pieczenia tortów ale także innych ciast.

Wybierając odpowiednią tortownicę

Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę rodzaje ciast, które pieczemy, by forma była jak najbardziej uniwersalna. Ponadto warto zwrócić uwagę na:

  • rodzaj tortownicy – z wyjmowanym dnem, odpinaną obręczą, z wysokim rantem czy też sylikonową obręczą;
  • materiał z którego została wykonana – by pieczenie było wygodne a wypieki smaczne;
  • wielkość i kształt – dostosowaną do indywidualnych potrzeb oraz rodzajów pieczonych ciast;
  • markę i cenę – może lepiej zainwestować w formę nieco droższą oraz znanej marki, by mieć gwarancję najwyższej jakości.

Do świątecznych wypieków z całą pewnością przydadzą się formy na przykład w kształcie serca czy gwiazdy, które wykorzystamy również na inne specjalne okazje. Możliwości jest na prawdę sporo.

Jednym z ważniejszych kryteriów przy wyborze tortownicy jest materiał, z jakiego została wykonana. A możliwości jest kilka:

  • z aluminium;
  • ze stali nierdzewnej;
  • z blachy ocynkowanej;
  • z powłoką teflonową;
  • z powłoką ceramiczną;
  • sylikonowe – całe, z wyjmowanym dnem – szklanym bądź ceramicznym.

Wybór tortownic jest spory w cenach bardzo zróżnicowanych. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jednym będzie zależało na wysokiej jakości i solidnym wykonaniu, innym na wygodzie użytkowania, a jeszcze innym bardziej na niskiej cenie i różnorodności.