W poszukiwaniu sokowirówki

Świetnym pomysłem na prezent dla siebie i bliskich jest sokowirówka. To niepozorne urządzenie pozwala na przygotowywanie przepysznych soków z warzyw, owoców i ziół. Będzie to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż wlewanie w siebie chemicznych napojów sprzedawanych w plastikowych opakowaniach. Na próżno szukać w nich witamin i minerałów, nie mówiąc już o innych fitoskładnikach. Sokowirówka to zdecydowanie lepsza inwestycja niż apteczne suplementy diety multiwitaminowe. Można samodzielnie wyciskać soki, które obfitują w bioaktywne związki stojące na straży zdrowia i ładnego wyglądu. Do wyboru jest wiele modeli urządzeń, więc każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.

Jak wybrać sokowirówkę? Na co powinno się zwracać szczególną uwagę?

Przy wyborze sokowirówki nie należy kierować się wyłącznie jej ceną. Oczywiście ma ona znaczenie, szczególnie przy ograniczonym budżecie. Istotna jest moc sokowirówki. Im będzie ona większa, tym lepiej. Przekłada się to na wyższą wydajność. Jeśli ktoś planuje wyciskać sok z twardych warzyw, to będzie potrzebował mocnego sprzętu. Słaba sokowirówka nie poradzi sobie z korzeniem buraka czy selera. Trzeba też pamiętać o tym, że przy małej mocy będzie się szybko nagrzewała, co niestety grozi uszkodzeniem. Wymaga to robienia częstszych przerw. Kolejną kwestią jest napęd w urządzeniu. Dobrej jakości sprzęt jest już wyposażony w dwa napędy, dzięki czemu można przygotowywać soki z różnych produktów. Sokowirówka (sprawdź) wchodzi na wyższe obroty w przypadku twardych warzyw, po czym zwalnia przy miękkich owocach.

Czym kierować się przy wyborze sokowirówki?

Podczas zakupu z sokowirówki należy zwracać uwagę na wielkość pojemnika. Jeśli ktoś lubi pić sporo soku, to półlitrowe naczynia będzie niewystarczające. Kolejną kwestią jest to, aby urządzenie miało wyjmowany zbiornik, co ułatwi utrzymanie porządku. Podczas robienia soku powstaje wiele zanieczyszczeń, które trudno domyć w przypadku wbudowanego pojemnika. Jest to bardzo niepraktyczne. Wielkość otworu, przez który wkłada się surowce, również ma spore znaczenie. Im będzie on mniejszy, tym gorzej. Lepiej wybrać sokowirówkę z większym otworem ze względu na to, że nie będzie trzeba mocno rozdrabniać warzyw i owoców. Ułatwi to i przyspieszy przygotowanie soku. Przy sprzedaży nie brakuje sprzętów, które umożliwiają wkładanie całej marchewki lub jabłka. Istotne jest także sito w sokowirówce. Na uwadze należy mieć jego przepuszczalność. Jakość noży także ma znaczenie. Godne polecenia są sita z ostrzami ze stali nierdzewnej.