Zamrażarka skrzyniowa – co powinieneś o niej wiedzieć?

Zamrażarka skrzyniowa to zdecydowanie jeden z niezbędnych elementów wyposażenia zarówno punktów gastronomii jak i domów większych rodzin. Ze względu na dużą pojemność, zapewnią one optymalne miejsce do magazynowania hurtowo zakupionych produktów, mrożonek oraz do mrożenia żywności.

Cechy zamrażarek skrzyniowych

Zazwyczaj pojemność zamrażarek skrzyniowych jest większa niż tradycyjnych zamrażarek szufladowych. Przyczynia się to nie tylko do wygody ale także funkcjonalności sprzętu. Coraz to nowsze modele tego typu zamrażarek zawierają lepsze i nowocześniejsze rozwiązania takie jak funkcje szybkiego mrożenia czy tryb eko. Dodatkowo produkowane są one w wyższych klasach energetycznych, zapewniających coraz większą efektywność i energooszczędność urządzeń co jest plusem nie tylko dla ochrony środowiska ale także dla naszego portfela.

Jak zbudowana jest taka zamrażarka?

Zamrażarki skrzyniowe mają jednocześnie prostą i funkcjonalną budowę – a jak wiadomo funkcjonalność w gastronomii to podstawa. W jej skład wchodzą:

  • Otwierana do góry pokrywa – zastępująca drzwi.
  • Znajdująca się wewnątrz jedna duża, bądź kilka mniejszych komór mrożenia przeznaczonych do przechowywania produktów bądź zamrażania żywności.
  • Dodatkowo często na wyposażeniu zamrażarek skrzyniowych znajdziemy metalowe kosze, montowane na górnych krawędziach urządzenia bądź specjalnych uchwytach, które pozwolą uzyskać dodatkowe miejsce do przechowywania.

Warto wiedzieć że takie urządzenia ze względu na swoją wielkość zajmują dość sporo miejsca a dodatkowo ich blat pozostaje nie wykorzystany. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie umiejscowienie urządzenia poza kuchnią, w osobnym pomieszczeniu.

Zamrażarka skrzyniowa to urządzenie, które jest przydatne kiedy potrzebujemy dużo miejsca do przechowywania żywności i mrożonek. Doskonale sprawdzi się do celów gastronomicznych, gdzie żywność kupowana jest hurtowo bądź większa jej ilość musi być przechowywana w zamrażarce.