W co powinien być wyposażony robot kuchenny?
Podczas wybierania robota kuchennego należy zwrócić uwagę nie tylko na jego ceną, ale przede wszystkim na parametry techniczne. Im więcej funkcji będzie posiadało urządzenie, tym będzie droższe, dlatego też należy dobrze przemyśleć swój zakup. Nie ma sensu kupować robota kuchennego z całą masą przeróżnych funkcji, z których i tak nie będzie się korzystało. Należy wobec tego swój wybór oprzeć o swoje indywidualne potrzeby, oczekiwania i preferencje. Oczywiście kwestia finansowa także ma znaczenie.
W co powinien być wyposażony robot kuchenny?
Roboty kuchenne mają w zestawach wiele różnych przystawek, dlatego też należy zwrócić na to uwagę przy wyborze urządzenia. Zamiast dokupowania przystawek oddzielnie w przyszłości, lepiej jest od razu dobrze przeanalizować swoje potrzeby i oczekiwania, aby móc wybrać odpowiedni model. Warto także zawczasu sprawdzić to, jakie będzie można dopasować dodatkowe akcesoria, gdyż niektóre mogą być niedostępne w poszczególnych modelach. Roboty kuchenne mogą mieć dodatkową misę, blender kielichowy, malakser, maszynkę do mielenia czy też kostkarkę. Obowiązkowo w zestawie powinna być osłona misy, dzięki której produkty nie będą się rozsypywały ani też nie zachlapią całego urządzenia. Przyda się także dodatkowa misa, która ułatwi pracę. Jeśli chodzi o blender kielichowy, to należy zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału został wykonany i jaką ma pojemność. Do siekania i ścierania oraz tarcia niezawodny jest malakser. To właśnie dzięki niemu można w przystępny sposób rozdrobnić niemalże każdy produkt. Niektóre modele mają tylko szatkownicę z płaskimi lub stożkowymi tarczami. Mając maszynkę do mielenia, można używać przeróżnych nasadek – do tworzenia kiełbas, mielenia orzechów czy nawet do wyciskania ciastek o różnych kształtach. Z kolei maszynka do krojenia w kostkę przyda się podczas robienia sałatki warzywnej. W wyposażeniu mogą znaleźć się także młynek do mielenia ziaren, przystawka do lodów, wyciskarka do cytrusów, sokowirówka, przystawka do formowania makaronów czy też do przecierania owoców.